İlk merdiven asansörlerinde çoğunlukla tam şebeke geriliminde çalışan alternatif akım (AC) tahrik motorları vardı (Kuzey Amerika'da yaklaşık 115 volt, Avrupa'da 230 volt). Güç kablosunu besleme noktasından şaryoya taşımak için rayın yanında veya içinden bir "enerji zinciri" geçti.
Daha yakın zamanlarda, ev tipi merdiven asansörleri şarj edilebilir pillerden beslenmekte ve doğru akım (DC) kullanmaktadır. Satış noktalarından biri, bir DC merdiven asansörünün, pillerin yeterince şarj edilmesi şartıyla, elektrik kesintisi sırasında çalışmaya devam edeceğidir. Çoğu merdiven asansöründe, ünitenin pillerini şarj etmek için 'park edeceği' bir 'şarj noktası' vardır. Bazı düz merdiven asansörleri, yol boyunca nerede bırakılırsa bırakılsın sürekli olarak şarj etme özelliğine sahiptir.
Çoğu DC modelinde, aküler taşıyıcıya yerleştirilir ve onunla birlikte hareket eder.
Bununla birlikte, bazı modeller üç fazlı motorlarla tasarlandı ve piller (toplamda üç), rayın üstüne veya altına yakın bir yere monte edilmiş bir kabine yerleştirildi. DC enerjiyi üç fazlı AC'ye dönüştürmek için bir invertör sistemi kullanıldı.
Ev tipi düz raylı merdiven asansörleri için tahrik motorlarının güç oranı yaklaşık 250 watt olabilir. Güç gereksinimi, ağır yükler, çok dik yokuşlar ve tekerlekli sandalye platform merdiven asansörleri için daha büyük olacaktır
Albatros Erişim 2021
Comments